گیاه سانسوریا

گیاه سانسوریا

گیاه سانسوریا : سایت پرورش مرجع کامل پرورش انواع گیاه است در این مطلب توضیحات کاملی راجع به گیاه سانسوریا داده می شود بنابراین تا انتها این مطلب مطالعه کنید

گیاه سانسوریا :  که به انگلیسی به آن sansevieria گفته می شود ، از جمله گیاهان بومی جنوب آسیا و بخش هایی از آفریقا می باشد . این گیاه انواع بسیار متنوع و مختلفی دارد که هر کدام ممکن است ظاهری متفاوت داشته باشند ؛ اما همه ی آن ها در یک مورد مشترک هستند و آن میزان طول عمر این گیاه می باشد .

گیاه سانسوریا
گیاه سانسوریا

سانسوریا از جمله گیاه هایی است که ساکنین آپارتمان ها به آن علاقه مند هستند ؛ چرا که نسبت به سایر گیاه ها ، راحت تر می توان آن را در فضای آپارتمانی نگه داشت و پرورش داد . برای آن دسته از افرادی که تبحر و تجریه ی زیادی در نگهداری و پرورش گیاه های مختلف ندارند ، سانسوریا یکی از بهترین گزینه ها به حساب می آید . فقط توجه داشته باشید که برای افرادی که در منازل خود حیوانات خانگی دارند ، سانسوریا یک گیاه سمی به حساب می آید و نباید توسط حیوانات خانگی جویده و یا خورده شود .

سانسوریا از جمله گیاه هایی محسوب می شود که به ندرت گل می دهد و حتی ممکن است هرگز گل آن را مشاهده نکنید ؛ چرا که در شرایط بسیار خاصی این اتفاق می افتد . یکی از اصلی ترین شرط ها برای گل دادن سانسوریا این است که گیاه به اندازه ی کافی بالغ شده باشد و رشد کرده باشد ( به طور معمول حدود 2 تا 3 سال از کاشت آن گذشته باشد ) . گل دهی سانسوریا اکثرا در اوایل پاییز و اواخر تابستان رخ می دهد و کاملا بستگی به محیطی دارد که در آن رشد می کند ؛ به عنوان مثال در شرایط گلخانه ای این امکان وجود دارد که گیاه ، هر سال گل بدهد . گل های سانسوریا شبیه به گل ” امین الدوله ” بوده و اغلب به رنگ سبز کم رنگ هستند ؛ هم چنین گفته می شود که آن ها بوی بسیار دلنشین و خوشایندی دارند .

گیاه سانسوریا از زیر مجموعه ی گیاهانی است که به پاکسازی و تصفیه هوا ، جذب سموم موجود در هوا مانند تولوئن و زایلن که باعث تنگی نفس و یا ضربان قلب بالا برای برخی افراد می شود و تبدیل آن ها به اکسیژن محیط رشد ، بسیار مفید به حساب می آید و به همین علت است که برخی توصیه می کنند در صورتی که علاقه دارید در اتاق خواب خود یک گیاه داشته باشید ، بهتر است به سراغ سانسوریا بروید . اگر چه این گیاه بسیار قدیمی با ظاهری ساده ( نسبت به سایر گیاه های امروزی ) به حساب می آید ، اما هم چنان مردم بسیاری در سرتا سر دنیا ، علاقه مند به نگه داری آن در منازل و یا حتی محیط های کاری خود می باشند .

یکی دیگر از دلایلی که این گیاه به افراد توصیه می شود ، این است که سانسوریا گیاهی است که نیاز به آبیاری کمی دارد و مثل بسیاری از گیاه ها ، نیازی نیست که هر روز و یا چند بار در هفته به آن آب بدهید ؛ حتی بهتر است قبل از آب دادن به آن اطمینان حاصل کنید که خاک آن کاملا خشک باشد . چرا که خیس بودن همیشگی خاک این گیاه ممکن است در نهایت منجر به پوسیدگی ریشه ها و یا از بین رفتن گیاه شود .
گیاه شناسان عقیده دارند مناسب ترین میزان آبیاری به سانسوریا در تابستان هفته ای دو بار و در فصل زمستان هفته ای یک بار می باشد ؛ به همین خاطر برای آن دسته از افرادی که به طورمداوم در حال سفر هستند و بیشتر وقت خود را در خارج از منزل سپری می کنند ، سانسوریا انتخاب بسیار مناسبی می باشد . البته توجه داشته باشید که میزان آبیاری به عوامل دیگری از جمله شرایط محیطی گیاه ، نور ، . . . نیز بستگی دارد .

سانسوریا گیاهی است که در هر محیط و با هر میزان رطوبت می تواند رشد کند و به مشکلی بر نخورد . شما می توانید آن را در محیط اتاق ، سالن ، آشپزخانه و یا حتی حمام قرار دهید و آسوده خاطر باشید که کمبود و یا ازدیاد رطوبت ، باعث مشکلی در رشد آن نخواهد شد .
در رابطه با نور نیز تقریبا به همین صورت است . فرقی نمی کند گلدان سانسوریا را در محیطی پر نور ، کم نور و یا بدون نور ( در سایه کامل ) قرار دهید . تنها نکته ای که باید به آن توجه داشته باشید این است که گونه ای از سانسوریا که به آن ” سانسوریا ابلق ” می گویند ، نسبت به سایر گونه ها ، به نور بیشتری نیاز دارد و در غیر این صورت تغییر شکل داده رگه های زرد / سبز تیره آن کم رنگ و یا حتی محو می شوند ؛ هم چنین توجه کنید که نباید سانسوریا در معرض مستقیم پرتو آفتاب قرار دهید چرا که باعث زرد شدن گیاه می شود و برای رشد آن مناسب نیست .

شاید تا به حال دیده باشید که در بسیاری از فروشگاه ها ، نمایشگاه ها و محیط های کاری که تقریبا هیچ نور خورشیدی در آن ها تابیده نمی شود ، گلدان های بزرگ سانسوریا نگه داری می شود . در اکثر مواقع منبع اصلی نور آن ها ، لامپ های کوچکی است که به آن ها ” فلورسنت / فلوعرسنت ” گفته می شود . این لامپ های کوچک با تولید نور مصنوعی در محیط هایی که فاقد نور خورشید هستند ، باعث رشد گیاهان مختلف می شود . اما به طور کلی بهتر است که سانسوریا با نور طبیعی رشد کند .
همان طور که پیش تر به آن اشاره شد ، می توانید سانسوریا را در هر محیطی قرار دهید اما بهتر است در صورتی که گیاهتان را در بالکن ، حیاط و به طور کلی فضای سر باز نگهداری می کنید ، در فصل های سرد آن را به داخل خانه منتقل کنید . چرا که بارش مستقیم باران و برف به روی گیاه ، باعث آسیب دیدن آن می شود . هم چنین در صورتی که گیاهتان در معرض مستقیم باد قرار دارد ، بهتر است پیش از آسیب های جدی ، گلدان را جابجا کنید .

بهتر است به نوع خاکی که برای سانسوریا انتخاب می کنید دقت کنید . خاک سنگینی که ترکیب از مواد آلی ، رس ، ماسه ، شن ، . . . باشد بهترین خاک برای رشد این گیاه به حساب می آید ( با ph بین 5/4 تا 5/5 ) ؛ هم چنین برای رشد بیشتر و برگ های بهتر ، سعی کنید در ماه 2 بار به آن کود ( کود رقیق شده / مایع ) بدهید . اگر کود دهی در فصول تابستان و بهار انجام شود ، نتیجه ی بهتری به دنبال خواهد داشت . اگر گیاه شما در باغچه کاشته شده ممکن است بعد از هر نوبت کود دهی ، علف های هرز بسیار زیادی در اطراف آن رشد کنند ؛ در این صورت باید به طور مرتب باغچه خود را هرس کنید چرا که علف های هرز مواد مفید درون خاک را مصرف کرده و باعث تضعیف ریشه و گیاه شما می شوند .

گیاه سانسوریا در گلدان

سانسوریا را هم می توان در باغچه و هم در گلدان کاشت . اگر قصد دارید این گیاه را در باغچه بکارید ، سعی کنید محلی را برای این کار انتخاب کنید که در معرض نور مستقیم آقتاب نباشد ( می توانید سایه ی یک درخت را برای کاشتن انتخاب کنید ) و در صورتی که تمایل دارید آن را در گلدان بکارید ، بهتر است یک گلدان سفالی را خریداری کنید که ارتفاع آن کم بوده و هم چنین پهن باشد ؛ چرا که هنگام آبیاری در صورتی که ارتفاع گلدان زیاد باشد ممکن است آب کافی به ریشه این گیاه نرسد و به مرور باعث تضعیف و یا حتی از بین رفتن آن بشود ؛ به علاوه ارتفاع زیاد گلدان و آبیاری بیش از حد باعث می شود تا خاک گیاه همیشه خیس و مرطوب باشد و این میزان رطوبت که اطراف ریشه ی گیاه جمع می شود منجر به پوسیدگی ریشه و از بین رفتن گیاه می شود .

گیاه سانسوریا
گیاه سانسوریا

تکثیر گیاه سانسوریا

برای تکثیر سانسوریا روش های بسیار زیادی وجود دارد اما به دلیل این که در اکثر این روش ها زمان نسبتا زیادی برای جوانه دادن نیاز است ( مانند روش کاشت بذر در خاک ) ، بیشتر مردم ترجیح می دهند تا روش های سریع تر را انجام دهند . در این بین یکی از روش هایی که نسبت به سایرین ، سریع تر به نتیجه می رسد ، کمک گرفتن از آب برای تکثیر می باشد . در این روش یک برگ نسبتا کوچک و جوان را از گیاه مورد نظر جدا می کنید و آن را در لیوانی پر از آب قرار می دهید . باید آب لیوان را هر چند روز یک بار حتما عوض کنید و پس از گذشت 3 الی 4 هفته ، مشاهده می کنید که در انتهای گیاه ، ریشه های کوچکی ظاهر شده اند . در این هنگام می توانید گیاه را از آب خارج کرده و در باغچه یا گلدان مورد نظر بکارید .

روش دیگری که بسیاری از افراد به آن علاقه مند هستند ، روش ریزوم ( ریشه ) یا همان پا جوش می باشد . برای تکثیر به این روش باید گیاه شما به اندازه ی کافی رشد کرده باشد و بزرگ شده باشد تا بتواند پا جوش تولید کند ( پا جوش ها شاخه های فرعی هستند که در کناره و پایین گیاه به وجود می آیند و با وجود این که ریشه ای مجزا از گیاه اصلی دارند اما در اکثر مواقع این 2 ریشه به هم گره می خورد و جدا کردن آن ها را کمی دچار مشکل می سازد ) . برای این که بتوانید پا جوش را از گیاه اصلی جدا کنید ، باید گیاه را به طور کامل از خاک درآورده و با احتیاط ریشه پا جوش را از ریشه آن جدا کنید . دقت کنید که هیچ کدام از ریشه ها آسیب نبینند . سپس می توانید پا جوش را در گلدانی مجزا بکارید . بهتر است پا جوش انتخابی شما خیلی کوچک و جوان نباشد و کمی رشد کرده باشد .

گیاه سانسوریا
گیاه سانسوریا

با وجود مقاومت بسیار بالای گیاه سانسوریا و انعطاف پذیری آن در هر نوع آب و هوایی ، هم چنان امکان آسیب دیدگی آن وجود دارد . از جمله آسیب ها و بیماری های رایج در سانسوریا می توان به موارد زیر اشاره کرد :

  •  کم رنگ شدن رگه های موجود در برگ ها و یا چروک و جمع شدن لبه ها که علت اصلی آن ، رطوبت بیش از حد خاک گیاه و یا تابش مستقیم نور خورشید می باشد . به همین دلیل گفته می شود که پیش از آب دادن به گیاه ، مطمئن شوید که خاک آن کاملا خشک باشد ، حتی اگر مقدار کمی رطوبت و نم داشت از آبیاری آن جدا خودداری کنید .
  •  تغییر رنگ برگ ها می تواند نشان دهنده ی وارد شدن آسیب جدی به گیاه باشد . اگر برگ ها به رنگ قرمز درآمدند به آن معنا می باشد که سطح برگ ها را زیاد از حد مرطوب می کنید و این باعث به وجود آمدن نوعی قارچ بر سطح برگ ها می شود . تغییر رنگ به سیاه ، نشان دهنده ی سرد بودن محیط رشد گیاه است . پس در صورت مشاهده هر چه سریع تر گلدان را به محیطی گرم تر انتقال بدهید . برعکس مورد قبل ، در صورتی که لبه های گیاه شما به رنگ قهوه ای سوخته تغییر پیدا کردند بدان معناست که گیاه در معرض گرمای بیش از حد قرار دارد و باید آن را به مکان خنک تری ببرید .
  •  اگر گیاه در معرض جابجایی و یا رفت و آمد های مکرر قرار داشته باشد ممکن است لبه های آن شکسته و یا سوراخ شود . بهتر است گلدان سانسوریا را در مکانی قرار دهید که ضربه ای به آن وارد نشود و هم چنین زیاد به برگ های آن دست نزنید .

اگر قصد خرید این گیاه را دارید باید بدانید که قیمت آن به عوامل متعددی از جمله ارتفاع گیاه ، تعداد برگ ها ، نوع و رنگ بستگی دارد . در نهایت ، با توجه به محیط و بودجه می توانید از انواع سانسوریا در محل زندگی یا محل کار خود لذت ببرید .

گیاه سانسوریا
گیاه سانسوریا

 

 

منبع : thelittlebotanical