سانسوریا ابلق

سانسوریا ابلق :

سانسوریا ابلق :

سانسوریا ابلق یکی از گیاهان زیبای آپارتمانی هست طول عمر نسبتا بالایی داشته و به دو نوع پاکوتاه و پایه بلند ( شمشیری ) دیده میشه . این نوع سانسوریا نسبت به انواع دیگه از سانسوریا طرفدارای بیشتری داشته .
یکی از مزایای سانسوریا ، در پاکسازی محیط هست . تحقیقات نشون داده که سانسوریا می تونه گازهایی مثل بنزن ، کلروفرم و برخی دیگه از گازهای سمی مضر رو از محیط جذب کنه . این اثرات محیطی و علاوه بر اون ، ظاهر زیبا ، باعث شده افراد زیادی تمایل به خریداری و نگداری سانسوریای ابلق نشون بدن ؛ چه از نوع شمشیری و چه از نوع پا کوتاه .

سانسوریا ابلق
سانسوریا ابلق

 

سانسوریای ابلق که نام انگلیسی اون golden sansevieria هست ، مثل تمامی انواع سانسوریا بوده و چرخه زندگی مشترکی دارن . تنها تفاوت ، در رنگ خاص و زیبای اون هست که هر برگ ، نوار زرد رنگی در حاشیه ی برگ داره .
این گیاه ابلق در شرایطی که برگ های پا کوتاه داشته باشه ، golden hahnii نام داره که طول هر برگ از 10 تا 20 سانتی متر متغیره . در این گونه ، علاوه بر نوار زرد رنگ در حاشیه ها ، خطوط عمودی به رنگ زرد کمرنگ و خاکستری هم قابل روئیت هست . در این نوع پاکوتاه ، نسبت عرض به طول بیشتر بوده و در برگ های 15 سانتی متری ، ممکنه عرض برگ به 7.5 سانتی متر هم برسه .البته این ویژگی به شرایط محیطی بستگی داره و هرچقدر که نور ، دما و ابیاری مناسب تر باشه ، عرض برگ بیشتر شده ، شفافیت افزایش پیدا می کنه و گیاه قوام بیشتری از خودش نشون میده .

در نوع شمشیری ، طول برگ ها بلند تر هست و می تونه از 45 سانتی متر تا حتی یک متر هم برسه . البته عرض گیاه باریک هست و معمولا در حدود 5 تا 8 سانت گزارش شده .
گرچه سانسوریا یکی گیاه مقاوم به حساب میاد ، ولی بهبود شرایط محیطی می تونه ظاهر زیباتری رو به همراه داشته باشه . مانند تمام گیاه های دیگه ، مهم ترین عوامل رشد و بهبود کیفیت گیاه ، نور ، خاک ، آب ، دما هستن .

خاک مناسب برای این گیاه ، خاکی هست که سبک بوده و زهکشی آبی مناسبی داشته باشه . البته ریشه های قوی سانسوریا توی هر خاکی می تونن خودشون رو حفظ کنن ( حتی خاک های سفتی مثل خاک باغچه ) ؛ ولی بهتر هست که خاک رو با پرلیت و یا ماسه ترکیب کنید که بتونه آب رو به خوبی از خودش عبور بده . در شرایطی که قصد داشته باشید قلمه های سانسوریا رو در خاک قرار بدید ، از خاک کاکتوس و یا خاک برگ استفاده کنید . این نوع خاک سبک بوده و برای قلمه ها که ریشه هایی سست و ضعیف دارن ، مفید تر هست .
آبیاری سانسوریا باید زمانی صورت بگیره که خاک خشک باشه . آبیاری زیاد باعث پوسیدگی میشه ولی آبیاری کم اثر چندان مخربی به همراه نداره . برای این که متوجه بشید چه زمانی موقع آبیاری گیاه هست ، به اندازه ی یک بند از انگشت رو داخل خاک گلدان ببرید . اگر خاک به انگشت چسبیده بود ، نشان دهنده ی رطوبت هست و هنوز نیازی به آبیاری وجود نداره . دقت کنید که آبی که به گیاه داده میشه ، باید از گلدان خارج بشه . عدم خروج آب از گلدان و تجمع در داخل خاک ، پوسیدگی ریشه های گیاه و خرابی رو به همراه خواهد داشت .
سانسوریا به نور خیلی زیاد احتیاج نداره . این گیاه رو می تونید در محلی با نور متوسط و غیر مستقیم نگهداری کنید . نور زیاد و غیر مستقیم رشد اون رو تسریع می بخشه ولی نور کم هم نمی تونه رشد رو به طور کامل متوقف کنه . هرچقدر نور در محیط بیشتر باشه ، برگ ها شفاف تر و پهن تر میشه ولی در شرایطی با نور بسیار کم ، رشد بسیار آهسته شده و برگ ها ظاهری نسبتا کدر به خودشون می گیرن .

سانسوریا ابلق
سانسوریا ابلق

با توجه به اینکه زادگاه سانسوریا از کشور های آفریقایی بوده ، محدوده ی دمایی اون هم بالاست و می تونه دما های زیاد رو هم تحمل کنه . البته بهترین شرایط دمایی بین 15 تا 23 هست . در دمای کمتر ، گیاه رشد کمتری هم از خودش نشون میده . البته این دمای زیاد و یا کم ، نباید مدت طولانی ادامه داشته باشه و بهتره که سعی کنید تا محدوده ی دمایی رو در حدود استاندارد حفظ کنید .
رشد سانسوریا به طور کلی کم هست و هر سال تعداد برگ های جدید کمی مشاهده می کنید . گرچه برخی عوامل مثل کود ها و هورمون ها می تونن تاثیر گذار باشن ، اما به طور کلی استفاده از اون ها توصیه نمیشه . می تونید از کود های عمومی در دوز های خفیف استفاده کنید و هر ماه یکبار و یا هر دو ماه یک بار به خاک گیاه کود اضافه کنید ولی در صورت عدم اضافه کردن هم تاثیر منفی رو شاهد نخواهید بود .

درسته که سانسوریا گیاهی مقاوم به حساب میاد ؛ اما اگه در شرایط محیطی مناسبی قرار نداشته باشه ، باعث بروز بیماری هایی مختلفی میشه ، که بعضی از اون ها حتی می تونن باعث از بین رفتن گیاه بشن . در زیر بعضی از این بیماری های رایج نوشته شده :
_ پیچ خوردن برگ ها . اصلی ترین علت لوله شدن برگ های سانسوریا ابلق ، می تونه تغییر محسوس و زیاد در مقدار دما یا رطوبت محیط باشه . علاوه بر این اگر گیاه در محیطی قرار گرفته که در طول روز ، دما مرتبا کم و زیاد میشه ، این عامل هم می تونه باعث پیچ خوردن برگ ها بشه .
_ زرد شدن ساقه و برگ ها . اهمیت ندادن به نوع خاکی که گیاه در اون قرار داره ، می توانه باعث تغییر رنگ برگ ها و ساقه اصلی بشه . البته اگه نور کافی هم به سانسوریا نرسه ، به مرور این اتفاق میفته .
_ خشکی برگ ها . برعکس بیماری قبلی ، اگه گیاه جایی باشه که نور آفتاب خیلی زیادی بهش بخوره ، برگ ها به سرعت خشک میشن . یکی دیگه از فاکتورهایی که باعث خشکی برگ ها میشه ، اینه که گیاه نتونه به مقدار کافی آب دریافت کنه . این کار اول باعث خشکی برگ ها میشه و اگه ادامه پیدا کنه ، خشک شدن ریشه رو هم به دنبال داره .

سانسوریا ابلق
سانسوریا ابلق

برای تکثیر ، چند روش وجود داره . روش های خاکی و یا روش آبی برای انجام این کار مورد استفاده قرار می گیرن . در روش خاکی ، تکثیر از طریق برگ ها و یا پاجوش صورت می گیره . در روش تکثیر از طریق پاجوش ، گیاه اصلی رو از خاک خارج کنید و پاجوش هایی که ریشه های قوی دارن رو با کمک چاقوی تیز از گیاه اصلی جدا کنید . این قلمه ها رو در گلدان های جدا گانه توی خاک قرار بدید و طبق اصولی که گفته شد نگهداری کنید .
علاوه بر این ، می تونید گیاه رو از طریق برگ نیز تکثیر کنید . برای تکثیر از طریق برگ ، یک برگ جوان رو از گیاه اصلی جدا کرده ، به قسمت های 5 تا 7 سانتی متری برش بدید . این قلمه ها می تونن در خاک و یا آب قرار بگیرند .
دقت کنید که جهت قلمه ها رو هنگام برش زدن علامت گذاری کنید و از سمت پایین گیاه در خاک و یا آب قرار بدید . در صورتی که قلمه به صورت وارونه در خاک و آب قرار بگیره رشد نخواهد داشت . در این شرایط ، کمک گرفتن از هورمون های ریشه زا می تونه روند رشد ریشه ها رو تسریع کنه و طی مدت 1 ماه الی 1 و نیم ماه ، ریشه های جدید رو مشاهده کنید .
بعد از رشد ریشه ها و قوی شدن ، برگ های کوچکی قابل مشاهده هستند . در صورت قلمه گیری در محیط آبی ، با رسیدن ابعاد برگ ها به اندازه ی گیاه ، می تونید اون ها رو به خاک منتقل کنید .

 

منبع :

plantcaretoday worldofsucculents

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *